Minister Verburg: ‘nu gaat u te ver’

Minister Verburg nam vanochtend een rapport in ontvangst over duurzame veehouderij. Zeg maar: hoe kun je in de toekomst nog goed boeren en zorgen dat dieren en milieu het beter hebben dan nu. Nou is veehouderij in Zeeland niet oververtegenwoordigd, om maar eens een understatement te gebruiken, maar voor de boeren die er zijn betekent het nog al wat. Dus ga je luisteren en …. probeer je in de kantlijn nog eens een ander onderwerp aan te snijden.

En wat ligt er bij minister Verburg dan meer voor de hand dan ontpoldering? Want toen ze vorig jaar november het rapport van de commissie Nijpels in ontvangst nam, beloofde ze nog binnen een paar weken te reageren. De conclusie van het rapport was dan ook in haar straatje: er zijn geen alternatieven dus zet de Hertoigin Hedwigepolder onder water.

Een zucht van verlichting, dacht Verburg stilletjes. Beide Kamers hebben de Scheldeverdragen met Vlaanderen goedgekeurd (waarin de ontpoldering is opgenomen), ik heb ze beloofd op zoek te gaan naar alternatieven, heb ik gedaan, maar helaas… moet ze hebben gedacht.

Maar de boodschap van VVD’er Ed Nijpels sloeg in Zeeland in als een bom. Ontpolderen? Dacht het even nie, hee. Volksoproer, demonstraties en veel, heel veel brieven en kaarten naar Den Haag: ontpolderen? Nee! 

Alle tegenstanders mobiliseerden zich. En dat ging niet aan het kabinet voorbij.  Verburg zit in haar maag met een lastige CDA-fractie in de Tweede Kamer. Woordvoerder en Zeeuw Ad Koppejan is fervent tegenstander. En premier Balkenende heeft er moeite mee om dit besluit aan zijn ‘eigen Zeeuwen te verkopen’. Het CDA krijgt al buikkrampen als het o-woord valt.

Een reactie van het kabinet bleef uit. Ondertussen vroeg de Tweede Kamer om een hoorzitting. Een overleg met deskundigen om nog eens naar de problemen rond de Westerschelde te kijken. Het leverde 19 februari volstrekt niets nieuws op. Geen enkel nieuw inzicht dat niet in eerdere overleggen, rapporten of briefwisselingen ter tafel was gekomen.

En nog steeds is het wachten op een kabinetsreactie …. dus vroeg ik vanochtend in de kantlijn van de presentatie aan de minister wanneer die te verwachten is. Binnen enkele weken, antwoordde ze.  Waarom de reactie zo lang op zich laat wachten? En de minister legde het keurig uit. Er is nog eens flink overlegd en een reactie in zo’n precaire zaak moet weloverwogen zijn, zei Verburg. Oh dacht ik. Heeft de hoorzitting dan nog nieuwe feiten opgeleverd? Nieuw licht op de zaak geworpen. “Nu gaat u te ver”, zei Verburg straf. En ze beende weg. Onderwijl toevoegend: “U moet echt even de kabinetsreactie afwachten.”

Weg was ze. Nee, natuurlijk zal ze me niet aankijken en zeggen: ‘beste Jeffrey, ga eens even zitten en ik zal je precies vertellen wat er in het kabinet speelt en welk standpunt het inneemt’. Toch, moet je het altijd proberen. Eerder, tijdens de presentatie, zei ze nog tegen een collega dat ze hem vooral kent als een journalist die blijft doorvragen. “Zo ken ik u, maar ik ga u niet antwoorden.”  En zo speelt ieder in Den Haag zijn rol.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s