Koop Hollandse waar…

Koop Hollandse waar dan helpen wij elkaar. Dat was zo’n beetje de strekking wat staatssecretaris Frank Heemskerk vorige week zei. Hij riep op om vooral in eigen land op vakantie te gaan. Een rondgang langs Tweede Kamerleden leerde dat die in hun vakantie vooral over de grens gaan kijken. En uw verslaggever?

Die doet allebei. Behalve wat korte tripjes in eigen land, volgt een zomervakantie in Canada. Vakantie vieren in eigen land doe ik niet uit oogpunt om het Nederlands toerisme een hart onder de riem te steken. Maar omdat er ook in ons land mooie stekken zijn.

Zo’n oproep werkt ook niet. Het was dan ook een publiciteitsstunt van Heemskerk. Toegegeven, hij kreeg er wel de aandacht mee. De staatssecretaris van Economische Zaken komt niet uit de verf. Zijn zogenoemde Toerismebrief werd in september door de Tweede Kamer in de prullenbak gesmeten. ‘Te eenzijdig, te veel nadruk op de Randstad en te weinig aandacht voor de regio’s zoals Zeeland en Friesland, luidde de snoeiharde kritiek. Heemskerk kroop in zijn schulp en werd gered door minister Verburg, die vanuit haar portefeuille landbouw ook iets over toerisme te zeggen heeft. Zij zegde een nieuwe brief toe. Die wordt voor de zomer naar de Kamer gestuurd. Politiek gezien een verloren jaar voor het Nederlands toerisme. Dat is veel kwalijker.

De oproep van Heemskerk is niet alleen opmerkelijk, maar ook onzinnig. Laat mensen zelf bepalen waarnaar ze op vakantie gaan. Het is aan ondernemers om krachten te bundelen en zich te presenteren. Precies dat scheelt er in Zeeland aan. Dat ligt niet aan de toeristen, maar aan het toeristisch bedrijfsleven.

Voor VVV Zeeland is het helaas nog steeds een haast onmogelijke klus om al die kwakende kikkers in een kruiwagen te krijgen en te houden. Pas als ondernemers gaan beseffen dat zij samen het verschil kunnen maken, kan het Zeeuws toerisme weer uit de dramatisch slechte cijfers komen.

Het Rijk moet het ondernemers vooral mogelijk maken om goede vernieuwende plannen te kunnen verwezenlijken. En niet te vergeten: een goed beleid op poten te zetten. En juist daar schort het nu aan.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen

Een Reactie op “Koop Hollandse waar…

  1. RienS

    Koop Zeeuwse waar of Nederlandse waar lijkt mij beter. Waarom moet Holland weer worden voorgetrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s