Vragen, vragen, vragen…

Blijf vragen is de reclameslogan van de Volkskrant, maar Kamerleden kunnen er ook wat van. De Partij voor de Dieren voorop. Elke dag maak ik een rondje langs postvakjes om te zien welke vragen zijn ingediend. Postvakjes? Jawel, toch nog vaak sneller dan internet. Maar doe ik dan ook altijd wat met die vragen? Of met de antwoorden? Nee, dat niet.

Vroeger kreeg ik thuis nog wel eens te horen dat ik vroeg naar de bekende weg. Dat zal vast, maar na enig aandringen kreeg ik toch vaak het antwoord.  Een drammertje? Beetje wel. Maar Kamerleden zijn er pas echt goed in.

Natuurlijk zijn niet alle schriftelijke Kamervragen voor de hand liggend. Ook hebben ze lang niet altijd een politieke bijbedoeling. Vele zijn gesteld ter verduidelijking en opheldering. Daar zijn ze ook voor. Is zo’n vraag voor Zeeland relevant, dan maak ik er een bericht van. Meestal volgt binnen een week of zes antwoord. Want dat is de termijn die er voor staat. Vaak zijn het de antwoorden die nieuwe informatie, feiten of inzichten  bevatten. Als dat zo is, halen ze de krant.

Maar het stellen van Kamervragen wordt nogal eens gebruikt met bijbedoelingen.  Dan worden het vragen naar de bekende weg. Een trucje dat je als journalist soms wel, maar soms ook niet in de gaten hebt.

Dat gaat dan zo. In het informele circuit weet een Kamerlid al dat een minister iets gaat toezeggen. Snel stelt hij of zij toch nog Kamervragen en worden media ingeseind.  “Dat hebben we toch mooi voor elkaar gekregen”, luidt de reactie als de minister de toezegging bekend maakt. Het hoort bij het spel, maar holt het instrument van Kamervragen uit. Scoren in de media en persoonlijk profileren gaat dan boven kwaliteit en inhoud van het parlementaire werk.

Niet elke Kamervraag dat relevant is voor Zeeland haalt de PZC. Net zo min als de antwoorden. Vragen en antwoorden moeten namelijk wel iets toevoegen aan hetgeen al in de PZC heeft gestaan. Niet de vraag, degene die hem stelt of beantwoord is belangrijk, maar de inhoud. Zo heb ik een aantal vragen en antwoorden over de situatie in de Zeeuwse ziekenhuizen de afgelopen weken laten liggen. Ze voegden helemaal niets toe en gaven geen nieuwe informatie, feiten of inzichten.

Voorbeeld. Dat de minister antwoordt dat hij bezorgd is, is geen nieuws als hij al een diepgaand onderzoek naar de bestuurlijke en financiële handel en wandel van de ziekenhuizen laat uitvoeren. Daaruit blijkt die bezorgdheid al. Interessant zijn de uitkomsten van dat onderzoek. En die komen snel, dat zult u vanzelf lezen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s