Rechtbank en rechtspraak

Zeeuwen moeten ook in de toekomst in de buurt naar de rechter kunnen stappen. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD gaven dat vanochtend aan minister Hirsch Ballin als boodschap mee in een ietwat eigenaardig overleg. Want er werd vooral met veel meel in de mond gesproken.

Is de rechtbank in Middelburg nu gered?

Dat blijft ook na vandaag nog de vraag. Had ik een afslag gemist? Nee, niet echt. Het was een wat mistig overleg vanochtend. Mistig, omdat je vooral veel tussen de regels door moest luisteren.

Waar ging het ook al weer om? Minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) wil een nieuwe verdeling van rechtbanken over het land.

 „De huidige functionele verdeling van rechtbanken is opgezet in de tijd van Napoleon. De toenmalige minister van justitie en politie, Cornelis Felix van Manen, hield met de verdeling van rechtbanken rekening met de reistijd van veerdiensten en trekschuiten. Natuurlijk zijn er later herverdelingen geweest. Maar de functionele indeling van rechtbanken uit die tijd, is nog steeds herkenbaar. Die verdeling moet nodig worden aangepast aan de huidige tijd.”

hirsch-ballinEen van de vragen waar de minister op kauwt is of op alle rechtbanken ook alle specialisaties van recht aanwezig moeten zijn. Je kunt je voorstellen dat niet op elke rechtbank een rechter is gespecialiseerd in – om eens iets te noemen – cybercrime. Dat soort zaken vinden in Zeeland minder plaats dan in grote steden. Dat kan effect hebben op de kwaliteit van de rechtspraak en dus bekijkt de minister of dat soort specialismen niet moeten worden gecentraliseerd op een aantal rechtbanken.

Maar iemand die een beslissing van bijvoorbeeld een gemeente wil aanvechten moet dat in Zeeland kunnen blijven doen, vindt de Tweede Kamer. Meer wilden partijen niet kwijt. Of er dan ook een rechtbank moet blijven? Ik heb het na het overleg aan de woordvoerders gevraagd, maar iedereen draait er omheen. Wel rechtspraak, maar een rechtbank? Dat ligt er maar aan wat je precies bedoelt en wat je er onder verstaat. Mistig dus.

Toch begreep Hirsch Ballin wel wat er werd bedoeld.

“Het is  onaanvaardbaar dat straks in Middelburg geen recht meer wordt gesproken. Het is niet goed als er te veel afstand is tussen de rechtspraak en daar waar het gebeurt.”

Meer wilde ook Hirsch Ballin vandaag niet over Middelburg kwijt. Duidelijk is dat behoud van rechtspraak niet gelijk staat aan behoud van de rechtbank.

De Kamerleden verwezen vandaag niet direct naar de Zeeuwse situatie. Nicolien van Vroonhoven van het CDA legde me achteraf uit waarom. “Als iemand begint over Middelburg, begint een ander over Assen. We hebben als fracties afgesproken dat vandaag niet te doen. Die discussie volgt als de minister de plannen heeft uitgewerkt.”  

Daar nam Fred Teeven van de VVD alvast een voorschot op. Zich wendend tot de minister:

“De gerechtelijke kaart moet met mes en vork worden besproken. En wel per rechtbank. Want waarom kijkt de minister bij de indeling naar de provincies en niet naar de veiligheidsregio’s?”

Minister Hirsch Ballin werkt op verzoek van de Kamer zijn plannen voor 1 april uit.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Uitgesproken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s