Soms moet je eieren voor je geld kiezen

Tientallen zeesportvissers uit het hele land (waaronder veel Zeeuwen) waren vandaag naar Den Haag gereisd. Met één boodschap: er moet een nettenvrije zone voor de hele kust komen. Maar wat als je tijdens het overleg merkt dat de Kamer dat niet ziet zitten? Zet je dan stug door of kies je eieren voor je geld?

Met regelmaat houdt de Tweede Kamer hoorzittingen. Zeg maar een overleg waarin organisaties, bedrijven of particulieren hun visie geven op een bepaald onderwerp. Vandaag kwamen de zeesportvissers op de koffie. Ze hadden nogal wat op hun lever. Beroepsvissers zetten netten vlakbij het strand, zodat er geen hengel meer uit te werpen valt. 

 Slim als ze zijn hadden ze al een oplossing bedacht: maak een nettenvrije zone voor de hele kust waar alleen sportvissers en recreanten mogen komen. En de beroepsvissers die voor hun brood afhankelijk zijn van het vissen vlak voor de kust? Die moet het Rijk keurig uitkopen. Warm saneren heet dat in jargon.

De Kamer had het al een tijdje door dat het tussen de vissers niet meer boterde en nodige alles en iedereen uit om eens uit te leggen wat er aan de hand is. Voor de tientallen zeesportvissers was nauwelijks plaats. Een aantal moest de vergadering in een andere zaal via een scherm volgen.

Iedereen deed keurig in twee minuten zijn zegje: de reddingsmaatschappij, de sportvissers, de beroepsvissers en de recreanten. Zo’n eerste ronde is voorspelbaar. Maar dan begint het politieke spel pas… want dan gaan Kamerleden vragen stellen. Wie goed luistert kan op zijn klompen aanvoelen hoe een idee valt. Om kort te gaan: de nettenvrije zone viel ronduit beroerd.

Dat had Fred Bloot van Sportvisserij Nederland ook in de gaten. Complimenten, want lang niet iedereen kan zo goed luisteren. Op zo’n moment moet je je knopen gaan tellen.

Dat is ook wat Bloot deed. Met volhouden had hij niet alleen het respect van de Kamer verloren, maar was hij ook met lege handen naar huis gegaan.

Hij koos de enige juiste oplossing: eieren voor zijn geld kiezen. De nettenvrije zone zat er niet in. De Kamer wilde een andere oplossing: maak onderling afspraken over wie, wanneer, welk stukje op zee mag gebruiken.

Bloot had dat door en speelde er aan het eind van de vergadering handig op in. Hij erkende dat het een oplossing zou kunnen zijn en nodigde staande de vergadering de beroepsvissers uit om over die oplossing mee te denken.

Kamerleden zeiden achteraf tegen me blij te zijn over de afloop. Met kwade koppen tegen over elkaar gaan staan bereikt niemand iets. Deze hoorzitting bracht partijen bij elkaar.

En de Kamer? Die gaat er bij minister Gerda Verburg op aandringen dat die afspraken ook daadwerkelijk worden gemaakt. De sportvissers hebben weliswaar geen nettenvrije zone, maar krijgen straks wel de ruimte om te vissen. Precies wat ze wilden. En door de opstelling van zowel sport- als beroepsvissers, zijn beide als winnaar uit de strijd gekomen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen

Een Reactie op “Soms moet je eieren voor je geld kiezen

 1. Ben Biondina

  Hoi Jeffrey,

  Ik zat (naar later bleek) bijna naast jou op de voorste rij. (bestemd voor de pers)

  Ik vind een en ander goed weergegeven.

  Vriendelijke groet,

  Ben Biondina
  Kamperland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s