Het balkon: Mark leg eens uit…

Elke dinsdag tijdens het vragenuurtje verzamelt de vaderlandse pers zich voor de deuren van de plenaire vergaderzaal; het balkon.  Daar zijn Kamerleden, ministers, staatssecretarissen en lobbyisten makkelijk even aan te schieten.

Vandaag was het druk en stelde de landelijke pers vooral vragen aan VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. En ik? Ik had mijn eigen agenda.

Rutte pleitte voor de verruiming van de wettelijke grenzen bij de vrijheid van meningsuiting. Dus vroeg het journaille: Mark , hoe zit dat? Cameraploeg voor cameraploeg trok hem voor de lens. Geduldig, vriendelijk en druk gebarend als altijd legde Mark het nog eens uit.

Ik had iets horen waaien over een onderzoek dat het kabinet uitvoert naar de gevolgen van reorganisaties bij Rijksdiensten voor regio’s zoals Zeeland. Horen waaien? Ja, zo gaat dat. Iemand zegt eens wat, laat tijdens de lunch in het Kamerrestaurant eens wat vallen, of spreekt je in de wanelgangen even aan. Weet je al dat? Heb je gehoord dat? Maar aan de aangewaaide tip heb je weinig tot niets. Het balkon is een prima plek om eens wat rond te vragen en het te verfiieren, zodat ik er ook echt een bericht van kan maken.

Hoi, hoe is het? Nog leuke dingen op de agenda deze week? Oh, ja? Leuk. Hoe zit dat dan? (het kriebelen van spijkerschrift in de blocnote begint). En hoe denken jullie daar over? Nu ik je toch spreek; heb jij al iets gehoord over…. in de fractie niet over gesproken dan? Oh, toch wel? Vertel.

Het zou zomaar een gesprek kunnen zijn. Vandaag leverde het een bericht op over een onderzoek van het kabinet naar de gevolgen van het wegtrekken van Rijksdiensten in met name Zeeland, Limburg en Noordoost Nederland. PvdA, CDA en ChristenUnie willen weten wat het betekent voor Zeeland als het poltiekorps wordt opgeheven en de rechtbank gesloten. “Het kan niet zo zijn dat het dubbeltje in Zeeland steeds de verkeerde kant op valt”, vatte PvdA’er Ton Heerts het samen.

Grappig is het uurtje balkon zeker. Wist u dat Ernst Cramer van de ChristenUnie treinengek is? Vraag hem in welke kleuren de Alpenexpress rond rijdt en hij schudt het zo uit zijn mouw. Zal eens een leuk raadseltje verzinnen, kijken of die de volgende keer het antwoord weet. Een leuke binnenkomer ook om weer eens een paar andere dingen na te gaan.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Het balkon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s