Spoeddebat koopzondagen niet chique

Vanochtend gebeurde er iets opmerkelijks. In het door D66 aangevraagde spoeddebat over de koopzondagen kwam de meerderheid van de Kamer niet opdagen. CDA, PvdA, ChristenUnie,  SP en  SGP lieten verstek gaan. Ze waren geïrriteerd. 

Niet dat er iets mis was met de vragen van D66. Integendeel. Terecht maakt de partij zich zorgen over de vraag of inperking van het aantal koopzondagen banen gaat kosten. Maar de manier waarop ze werden gesteld was niet chique.

In Den Haag liggen twee wetsvoorstellen over koopzondagen: een van het kabinet en een van de SP en SGP. Tot uiterlijk donderdag kunnen alle Kamerfracties schriftelijk vragen stellen over de beide voorstellen. Tot zover niets aan de hand.

 

Totdat begin deze week het Platform Detailhandel en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag een persbericht de wereld inslingeren met een alarmerende boodschap: inperken van de koopzondagen kost 15.000 tot 20.000 banen. De media pakken het grif op. 

 

D66 ruikt bloed. Want hoe kan de minister van Economische Zaken in een tijd van crisis en ontslagen nu werkloosheid bevorderen? Dus gaat D66 op de barricade en vraagt dinsdag een spoeddebat aan.

 

Spoed is nu eenmaal spoed. Dus vanochtend al staat minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) in de plenaire zaal. Kennelijk zijn Kamerleden massaal gaan winkelen.Want alleen D66, PVV, GroenLinks en de VVD komen opdagen.

 

Andere partijen zijn geirriteerd. Iedereen die zorgen, vragen of opmerkingen heeft over de beide wetsvoorstellen, kan ze donderdag schriftelijk indienen. Op basis van de antwoorden volgt een debat. Dat is wat de partijen in de Kamer met elkaar hadden afgesproken.

 

Dus hoezo nu een spoeddebat? De andere partijen hebben een punt. Hoe terecht de vragen ook zijn, het is niet chique om nu een spoedje aan te vragen. Er zijn al te veel onnozele spoeddebatten in de Kamer, waardoor het instrument wordt uitgehold en zijn waarde verliest. Dit is een goed voorbeeld. 

 

D66 wil graag aandacht op dit dossier en heeft inhoudelijk ook sterke vragen. Schriftelijk indienen kan altijd, maar levert in de media geen aandacht op. Ze gaan op in de grote hoop. Een spoeddebat is dus hét middel om de media te halen. Dat is dan gelukt. Maar veel meer waarde heeft het niet. Want de wens – vanochtend neergelegd in een motie – dat het kabinet het wetsvoorstel zou intrekken – kan niet rekenen op een meerderheid. En dat kon je al van verre zien aankomen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s