Maidenspeech

Ton Elias (VVD)

Ton Elias (VVD)

Wanneer de Vlissingse Trix de Roos (SP) haar eerste toespraak in de Tweede Kamer houdt weet ze nog niet. Ze wil eerst even goed rondkijken. Haar kersverse collega Ton Elias van de VVD – gepokt en gemazeld in Den Haag – is een stuk rapper. Hoewel net voor het kerstreces beëdigd, hield hij vandaag zijn openingsrede en diende gelijk ook even een motie in. De maidenspeech is een grappig verschijnsel in de Kamer.

Als je wat op je lever hebt als Kamerlid, kun je het best je hart luchten tijdens je debuutrede. Bij wijze van spreken natuurlijk. Want de ongeschreven regel is dat je tijdens die allereerste toespraak niet onderbroken mag worden door lastige of sluwe Kamerleden. Het is de eerste en de laatste keer dat je je verhaal kunt doen, zonder onderbroken te worden.

Wat als er toch iemand een vraag stelt? De voorzitter kan het niet tegenhouden, want het Reglement van Orde – de spelregels van de Kamer – verbiedt het niet.

Na die maidenspeech wordt de vergadering geschorst zodat iedereen die dat wil je kan feliciteren. Ton Elias (VVD) – die vandaag debuteerde tijdens het spoeddebat over koopzondagen – kreeg een bos bloemen van VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en een boel handen en zoenen van collega VVD’ers die speciaal voor de gelegenheid even de plenaire zaal waren binnengewandeld. Familie van Elias keek toe vanaf de publieke tribune.

En de bijdrage van Elias? Niets mis mee. Hij verkondigde luid en vooral duidelijk het VVD-standpunt en diende zowaar nog een motie in om onderzoek te laten doen naar gevolgen voor inkomen en werkgelegenheid bij inperking van koopzondagen. Niet dat de motie een kans maakt, maar toch. Nu is het wachten op de debuutrede van onze eigen Trix.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s