Voor de bühne

Ad Koppejan

Ad Koppejan

De fusie van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes baart veel Zeeuwen zorgen en dat is in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Niet voor niets vroeg de SP vorige week een spoeddebat aan over de sluiting van de kraamafdeling in ziekenhuis Walcheren in Vlissingen.

Boeiend is het om te zien dat het geluid dat het CDA in de Tweede Kamer laat horen anders klinkt dan hetgeen CDA’er Ad Koppejan uit Zoutelande in Zeeland zelf zegt.

In het spoeddebat waren het de oppositiepartijen SP, GroenLinks, de VVD en de PVV die moties indienden. Het was de oppositie die vroeg om de kraamafdeling in Vlissingen te heropenen.

Het CDA zei bij monde van Kamerlid Janneke Schermers dat het debat niet op dat moment had moet worden gevoerd. Het CDA wilde wachten totdat de NMa een oordeel uitspreekt over de fusie van ziekenhuis Walcheren in Vlissingen en de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes. Pas dan kan, zo zei Schermers ‘een goede afweging worden gemaakt’. Minister Ab Klink zegde daarop toe hij de NMa erop zou attenderen om de gebeurtenissen (bevalling op de A58 ) mee te wegen in het oordeel.

Schermers zei ook dat ‘het bestuur van de ziekenhuizen met de sluiting van de kraamafdeling in Vlissingen vooruitloopt op de besluitvorming’. “Het is jammer dat er niet is gewacht op het rapport van de NMa dat aan het einde van de maand verschijnt.”

In het debat gaat het CDA akkoord met de uitleg van de eigen minister Ab Klink (Volksgezondheid). Hij ‘heeft begrip voor de concentratie van de verloskunde’. Dat begrip toont hij op basis van onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en een visitatiecommissie. Die concluderen dat het onverantwoord is om in twee ziekenhuizen een volwaardige afdeling kraamzorg overeind te houden. Over de plek van de concentratie laat de minister zich niet uit, omdat hij zich niet kan en wil mengen in het beleid van de directie van de ziekenhuizen. ‘Dat is een zaak van de NMa’. Klink benadrukt dat hij verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg.

Het CDA in de Kamer vindt het ‘jammer’ dat niet is gewacht op het oordeel van de NMa. Eenmaal in Zeeland zet CDA’er Ad Koppejan uit Zoutelande dat even sterk aan. Hij zegt ‘dat de Zeeuwse bevolking is geschoffeerd door de directie van de ziekenhuizen boven de Westerschelde’. Woorden die in de Kamer nimmer zijn gevallen.

Ook zegt hij: “Ondanks alle protesten is de sluiting gewoon doorgezet.”  Op zich een juiste conclusie. Maar door het zo te zeggen lijkt het net alsof de sluiting vorige week teruggedraaid had kunnen worden. Dat – weet Koppejan ook – kan helemaal niet. Het is aan de NMa om over het beleid van de ziekenhuisdirectie een oordeel te vellen en eventueel maatregelen te nemen. Het oordeel komt een dezer maanden.

Als ik Koppejan ermee confronteer zegt hij dat hij Schermers met zijn uitspraken niet voor de voeten loopt. Wel erkent hij het CDA-geluid in Zeeland steviger te hebben willen neerzetten.

Het hoort bij politiek. Kamerleden willen zich profileren. Op zich niets mis mee. Maar het is wel van belang om dat goed in de smiezen te hebben. Juist in dit soort gevoelige en belangrijke kwesties die zoveel Zeeuwen direct raken. Wat echt telt is wat een fractie of Kamerlid in de Tweede Kamer doet.

En vanmiddag bleek wat de uitspraken waard waren. Het CDA hulde zich in stilzwijgen toen de oppositie de regering vroeg om een onderzoek om de kraamafdeling in Vlissingen zo snel mogelijk weer te openen. Wie het debat heeft gevolgd, begrijpt de opstelling van het CDA. Maar wie Koppejan dit weekend hoorde, kreeg een heel ander idee. Typisch een gevalletje van ‘schreeuwen voor de bühne’.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s