Kerncentrale niet in buitenlandse handen

Kerncentrale Borssele

Kerncentrale Borssele

Wat bijna nooit gebeurt, gebeurde direct in de eerste parlementaire week van 2009: twee voor Zeeland belangrijke spoeddebatten op een dag. Want het spoeddebat woensdagmiddag over de Zeeuwse ziekenhuizen werd ’s avonds gevolgd door een spoeddebat over de mogelijke verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. Moet nu ook de kerncentrale worden gesplitst?

Verkoop van Essent  raakt Zeeland, omdat Essent de helft van de aandelen bezit van de kerncentrale in Borssele. Zowel het Zeeuwse energiebedrijf Delta als Essent hebben beiden een belang van 50%.

Minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) zei woensdagavond in de Kamer dat de kerncentrale niet in buitenlandse handen zal vallen.

De PZC vroeg deze week bij de Kamer van Koophandel de statuten op van EPZ: de joint-venture van Delta en Essent die onder andere de kerncentrale exploiteert.

In hoofdstuk III, artikel 4 (maatschappelijk kapitaal) staat:

  • “Houders van aandelen kunnen slechts zijn naamloze en besloten vennootschappen die krachtens hun statutaire doelstellingen feitelijk werkzaam zijn op het gebied van de distributie en/of productie van energie en waarvan de aandelen ingevolge de statuten uitsluitend rechtstreeks of middelijk door publiekrechtelijke lichamen worden gehouden.”

Delta zegt op basis van dit artikel dat de aandelen van Essent niet aan RWE verkocht kunnen worden. Delta aast nu op het belang van Essent, zodat de kerncentrale volledig in handen van Delta komt.

Essent ziet dat anders en maakt onderscheid tussen economisch en juridisch eigendom. Het economische eigendom kan worden verkocht aan RWE. Die gaat de centrale dan exploiteren. Het juridisch eigendom blijft in handen van de huidige aandeelhouders (provincies en gemeenten). In gevaal van een juridisch geschil – bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid – kunnen de provincies en gemeenten RWE dwingen tot  het nemen van maatregelen.

Minister Maria van der Hoeven wees in de Tweede Kamer op de bepaling in het statuut en dat Delta niet bereid is de statuten te wijzigen. “Het kan niet zo zijn dat er een constructie wordt gevonden om de statuten te omzeilen”, zei Van der Hoeven tijdens het spoeddebat.

Ook hier dienden oppositiepartijen moties in:

  • De PVV wil dat ‘de regering de voorgenomen overname van Essent verhindert’
  • De SP vraagt de regering om ‘in gesprek te gaan met de aandeelhouders van Essent om hen ertoe te bewegen van de verkoop af te zien en zonodig de aandelen Essent geheel of gedeeltelijk van de desbetreffende aandeelhouders over te nemen’
  • SP, GroenLinks en SGP vragen de regering om ‘indien de aandeelhouders Essent aan RWE verkopen voordat dit bedrijf zich heeft verplicht tot het afstoten van zijn netwerk aan een onafhankelijke partij, deze besluiten bij Koninjklijk besluit te vernietigen.

De Tweede Kamer stemt dinsdag (20 januari) over de moties.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s