Zeeuwse ziekenhuizen

De eerste week na het reces leek aanvankelijk rustig te beginnen. Maar niets was minder waar. Nog geen twee uur was de Kamer dinsdag bijeen of de SP vroeg een spoeddebat aan over de verloskundige zorg in de Zeeuwse ziekenhuizen. En wat voor een debat…

Eén met een teleurstellende uitkomst. Minister Ab Klink (CDA, Volksgezondheid) deed geen uitspraak over het ziekenhuisbeleid (‘daar ga ik niet over’). “Mijn zorg gaat om de kwaliteit en de bereikbaarheid.” Klink toonde begrip voor de concentratie in Goes, omdat te weinig gynaecologen kunnen worden gevonden om in beide ziekenhuizen verantwoord een volwaardige afdeling overeind te houden.

De minister zegde een extra ambulance toe. Bovendien worden de ambulances zo verdeeld dat er permanent één in de kop van Walcheren staat om hoogzwangeren naar Goes te brengen, beloofde hij het parlement. In overleg met de verloskundigen wordt bepaaald waar de extra ambulance komt te staan. De Tweede Kamer sputterde, maar accepteerde de oplossing van de minister.

Alleen oppositiepartijen diende vier zogenoemde moties in:

  • De SP, GroenLinks en de VVD vragen de regering ‘op zeer korte termijn de mogelijkheden te onderzoeken om de afdeling verloskundige zorg van het ziekenhuis in Vlissingen weer op een volwaardig niveau te brengen’.
  • De Partij voor de Vrijheid formuleert het net even anders. Die wil dat ‘de kraamafdeling in Vlissingen wordt heropend en de personele problemen in het ziekenhuis worden opgelost’.
  • SP en GroenLinks vragen de regering bovendien dat er ‘bij bevallingen in het ziekenhuis in Vlissingen altijd een ambulance paraat staat’.
  • De SP wil ook dat ‘de regering onderzoekt of ze de fusie tussen de Zeeuwse ziekenhuizen tegen kan gaan’ en vraagt haar ‘te investeren in een volwaardig basisziekenhuis in Vlissingen’.

Komende dinsdag (20 januari) stemt de Tweede Kamer over deze moties.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s