Warm onthaal voor Trix de Roos

Trix de Roos (SP) in haar kamer.

Trix de Roos (SP) in haar kamer.

Ze is nog geen middag Kamerlid of ze heeft al een eigen kamer: B107. Schuin tegenover fractievoorzitter Agnes Kant. Maar misschien nog wel veel belangrijker: vrijwel direct naast het rookhok. “Het was vandaag zo hectisch. Nu ga ik eerst even roken.”


Voor Trix de Roos was het vandaag een lange dag. De Vlissingse was al vanaf zes uur ’s ochtends in touw, want ze werd om tien uur in de Tweede Kamer verwacht. “Bij de griffie heb ik eerst alle papieren geregeld. Ik moest langs de beveiliging voor een toegangspasje. Ook heb ik een mobiele telefoon opgehaald.”
Na al het formele geregel kreeg ze vanochtend een warm onthaal tijdens de fractievergadering van de SP. “Niet alleen de Kamerleden zitten er, maar ook alle fractiemedewerkers. Als bestuurslid ken ik de Kamerleden wel, maar de medewerkers nog niet. Heel zo’n zaal vol met zestig, zeventig SP’ers. Echt te gek is dat.”
Stijf van de zenuwen wacht ze bij de ingang van de plenaire zaal op wat komen gaat. De beëdiging is na het vragenuur dat een kwartier uitloopt. Tegen half drie is het moment daar. Een commissie heeft haar geloofsbreieven goedgekeurd en Trix wordt de plenaire zaal binnen geroepen. Na het afleggen van de eed, benoemt vooriztter Gerdi Verbeet haar officieel tot Tweede Kamerlid.

Direct daarna zijn de stemmingen. “Dat hadden we tijdens de fractievergadering al doorgesproken hoor”, vertelt ze op haar kamer. Haar familie gaat alvast een sigaretje roken en laten Trix even op haar Kamer alleen voor het gesprek met de PZC.

“Nou, daar zit ik dan. Kijk eens wat een geweldig uitzicht ik heb!” Onwezenlijk kijkt ze rond. “Ik heb gelijk een Kamer gekregen. Wat is het vandaag toch allemaal snel gegaan.”

Trix legt een bos bloemen op haar bureau. “Zoveel mensen leven mee. Ze bellen me, sturen me bloemen of e-mails. Overweldigend. Dat had ik niet verwacht.”

De komende tijd wordt de Vlissingse ingewerkt. Ze heeft een persoonlijk begeleidster. Die laat haar de komende tijd alle krochten van het gebouw zien en maakt haar wegwijs in de politieke arena.

Wat ze precies in de Kamer gaat doen weet Trix nog niet. “Agnes (Agnes Kant-red.) zei dat ik rustig aan moest beginnen. Ik hou me in de Vlissingse gemeenteraad bezig met WMO, sociale zaken en daklozenopvang. Maar ik begin nu, terwijl anderen al twee jaar bezig zijn. Dus we moeten zien met welke onderwerpen ik me ga bezighouden.”

Ze combineert het werk in de Tweede Kamer met het werk in de Vlissingse gemeenteraad. “Ik ga heen-en-weer reizen. Ik moet even zien hoe ik dat precies ga doen.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s