Lummelen op het balkon

Wandelgangen in de Tweede KamerHet levert altijd wel wat op, dat hangen op het balkon. Vaste prik op de dinsdagmiddag, pakweg van twee tot drie.

Dat is toch het vragenuurtje? Precies. Het uurtje waarna de Kamer ook stemt over de in de week ervoor ingediende voorstellen. En als er wordt gestemd, moeten alle 150 Kamerleden aanwezig zijn. Dus één ding weet je zeker. Het Kamerlid waaraan je die ene vraag wilt stellen zal vroeg of laat voorbij schieten. 

Ministers die vragen moeten beantwoorden zijn ook makkelijk aan te spreken. De strategische plek? Vlak voor de deur van de grote vergaderzaal, ofwel : het balkon. Tientallen journalisten, gewapend met notiteblok, camera of microfoon,  hangen er elke dinsdag rond en kletsen werkelijk met jan en alleman. Want niet alleen Kamerleden en bewindslieden zijn er te vinden. Ook lobbyisten, persoonlijk assistenten en ambtenaren schuifelen er rond.

Het werkt twee kanten op: je zoekt gericht mensen om vragen aan te stellen. En je ziet een bekend gezicht en denkt: dat moet ik eens even navragen. Ook is het altijd nuttig om bij Kamerleden na te gaan of in overleggen deze week Zeeland over de tong gaat.

Voor je het weet is het uurtje voorbij. Wat het oplevert? Bijna elke dinsdag wel nieuwsberichten, tips of aanknopingspunten voor een verhaal later in de week. Bepaald geen lummelen dus.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Het balkon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s